0%

Quiz o winie!

Sprawdź ile właściwie wiesz o prowadzeniu winnicy!

1 / 13

1. Które z poniższych opisuje proces wytwarzania większości win różowych?

2 / 13

2. W jakiej temperaturze odbywa się fermentacja białego wina?

3 / 13

3. Gdybyś robił wino musujące metodą szampana, gdzie miałaby miejsce druga fermentacja?

4 / 13

4. Wina czerwone i niektóre białe przechodzą fermentację jabłkowo-mlekową, co się dzieje?

5 / 13

5. Co powinni zrobić winiarze przy produkcji czerwonego wina, gdy skórki winogron wypłyną na powierzchnię podczas fermentacji?

6 / 13

6. Dlaczego należy wprowadzać tlen do produkcji wina podczas fermentacji?

7 / 13

7. Które z poniższych jest prawdą?

8 / 13

8. Skalą Brix mierzy się:

9 / 13

9. Które z poniższych jest prawdą?

10 / 13

10. Które z poniższych opisuje produkcję czerwonych win spokojnych?

11 / 13

11. Krajową Administrację Skarbową należy każdorazowo informować o czynnościach:

12 / 13

12. Urząd Marszałkowski wydaje koncesję na obrót wyrobów winiarskich:

13 / 13

13. Które czynniki decydują o jakości win czerwonych?

Twój wynik to

0%

Oceń nasz quiz!

Pierwsza w Polsce szkoła online
o założeniu i prowadzeniu winnicy

Wszystko czego potrzebujesz, aby:

Założyć winnicę.

Prawidłowo uprawiać i pielęgnować winorośl.

Wyprodukować własne wino.

1 +
LEKCJI wideo

które zmienią Twój pomysł na własne wino w dochodowy biznes. Zanim zaryzykujesz sprawdź czy winiarstwo jest dla Ciebie.

Oto co otrzymasz, dołączając do Szkoły Winiarstwa:

Genialne lekcje wideo

Czeka na Ciebie ponad 50 lekcji nagranych przez cały rok w winnicy.

Dokładne instrukcje od A do Z

Nauczysz się jak prowadzić dochodowy biznes winiarski. Poznasz cały proces na praktycznych przykładach.

Ułatwiający życie harmonogram rocznej pracy winiarza

Wskażemy Ci nieprzekraczalne terminy urzędowe, najlepszy czas na zabiegi pielęgnacyjne winorośli oraz kiedy i jak przeprowadzić winifikację.

Wszystkie tajemnice winiarza

Przekażemy Ci sedno sprawy oparte na własnych doświadczeniach, kompetentnie i na luzie. Zdradzimy wszystkie poufne i wypracowane przez 10-lecie prowadzenia winnicy techniki.

Łatwy proces uczenia się

Nasze lekcje możesz oglądać w dowolnej kolejności, wtedy kiedy tylko chcesz. Mówimy wprost i na temat, materiał ogląda się jak dobry serial. Nie tracisz weekendów na edukację w szkołach stacjonarnych. Nie ponosisz dodatkowych kosztów związanych z dojazdami i noclegami.

Nie tracisz kontaktu z żywym człowiekiem

Nasza szkoła daje Ci możliwość bezpośredniej konsultacji z nauczycielem, właścicielem winnicy Wiesławem Janasińskim. Możemy spotkać się w Winnicy przy Talerzyku lub porozmawiać telefonicznie.

Studenci Szkoły Winiarstwa są zachwyceni:

Pierwsze lekcja za Nami, czyli mężem i mną I nie żałujemy wydanych pieniędzy. Nam się podoba forma i zawartość merytoryczna. Podczas studiów stacjonarnych nie mieliśmy możliwości podpytać się właścicieli, wizyt na winnicy było bardzo mało. A teoria często mija się z rzeczywistością. Jednak dały Nam świadomość z czym winnica się wiąże, a i produkcja wina to Sztuka.
Teraz, przy Państwa pomocy wyciągamy z zakurzonych szuflad wiedzę. I dodajemy do niej rzeczywistość...
I nadal chęć posiadania własnej winnicy pozostaje niezmienna!
Agata Wawryszewicz
Jestem bardzo zadowolony, zarówno z formy jak i wartości merytorycznej kursu. Dokładnie o taką dawkę wiedzy mi chodziło;)
Paweł Berus
Polecam ten Kurs. Od podstaw, Konkretnie, Duży zakres wiedzy.
Szanse na dobre wino z mojej małej winnicy znacznie się podniosły.
Łukasz Nadzikiewicz
Oto co otrzymasz, dołączając do Szkoły Winiarstwa:​
Kliknij dowolną sekcję, aby zobaczyć, co znajdziesz w środku.

FILM 1 – Subiektywny przegląd danej literatury

FILM 1 – Kiedy i jak założyć winnicę.

FILM 2 – Nasadzenia i rusztowania.

FILM 3 – Koszt założenia winnicy.

FILM 1 – Sprzęty ogrodnicze niezbędne w uprawie winorośli.

FILM 2 – Urządzenia do produkcji wina.

FILM 3 BONUS – Porównanie urządzeń do uprawy gleby.

FILM 1 – Zimowe cięcie

FILM 1 – Przygotowanie rusztowań do podwiązywania.

FILM 2 – Kiedy i w jaki sposób należy podwiązać łozy na owocowanie.

FILM 3 – Sposób mocowania łozy na pojedynczego i podwójnego Guyota.

FILM 4 – Sposób mocowania łozy na sznur stały – pozioma łoza.

FILM 5 – Uzupełnianie ubytku w nasadzeniach winorośli.

FILM 1 – Zapobieganie chorobom winorośli.

FILM 2 – Nawożenie gleby i bryły liściowej.

FILM 1 – Fazy fenologiczne według skali BBCH.

FILM 2 – Pierwsza kontrola plenności. Utrącanie otwartych pąków.

FILM 3 – Letnie podwiązywanie łóz.

FILM 4 – Usuwanie pasierbów.

FILM 5 – Cięcie liści bocznych i uszczykiwanie górne.

FILM 6 – Podsumowanie lipcowej kontroli rozwoju rośliny.

FILM 7 – Druga kontrola plenności – zielony zbiór.

FILM 8 – Otwieranie okien.

FILM 1 – Organizacja pracy przed winobraniem.

FILM 2 – Zbiór białych winogron.

FILM 3 – Zbiór czerwonych winogron.

FILM 1 – Przerób winogron białych.

FILM 2 – Przebieg fermentacji winogron białych.

FILM 3 – Przerób winogron czerwonych na wino różowe.

FILM 4 – Przebieg fermentacji wina różowego.

FILM 5 – Przerób winogron czerwonych na wino czerwone.

FILM 6 – Przebieg fermentacji wina czerwonego.

FILM 1 – Zlewanie win białych do pojemników stalowych.

FILM 2 – Zlewanie win czerwonych do beczki.

FILM 1 – Prawne aspekty uprawy winorośli, wytwarzania i sprzedaży wina.

FILM 2 – Prawne aspekty w 10 punktach – podsumowanie.

FILM 3 – Etykieta wina.

FILM 1 – Styczeń.

FILM 2 – Luty.

FILM 3 – Marzec.

FILM 4 – Kwiecień.

FILM 5 – Maj.

FILM 6 – Czerwiec.

FILM 7 – Lipiec.

FILM 8 – Sierpień

FILM 9 – Wrzesień.

FILM 10 – Październik.

FILM 11 – Listopad.

FILM 12 – Grudzień.

Przykładowe lekcje:

Nawożenie gleby i bryły liściowej

Subiektywny przegląd polecanej literatury winiarskiej

Pierwsza kontrola plenności. Utrącanie otwartych pąków

BONUS: Jak założyć winnicę. Pierwsze kroki w produkcji wina

Poznaj nauczyciela

Dziesięć lat temu zamieniłem marzenie w profesjonalny biznes.

Polskie winiarstwo zaczynało się dopiero odradzać, a w regionie Dolnej Wisły byłem jednym z pionierów. Kiedy zaczynałem w Polsce było dwudziestu jeden zarejestrowanych producentów wina, dziś jest ich blisko trzysta. Wina z Polski zdobywają coraz większe grono wielbicieli i przybywa marzycieli, którzy chcą otworzyć własną winnicę. Ich prośby o wsparcie zaowocowały powstaniem Szkoły Winiarstwa, w której łączę pasję do produkcji wina z ponad 20 letnim doświadczeniem w prowadzeniu szkoleń zawodowych.

Produkuję ponad 3000 butelek wina rocznie. Działalność enoturystyczna przyciąga ponad 1000 klientów rocznie. Dotychczas przyjąłem gości z 46 krajów, a największa grupa liczyła 98 osób.

Wiesław Janasiński

Właściciel Winnicy przy Talerzyku

Oferta cenowa:

3 000 zł

W razie wątpliwości pisz na adres kontakt@szkolawiniarstwa.pl